Temps de castanyes

Temps de castanyes

 

 

Temps de castanyes

L’entrada de la tardor està associada amb les castanyes i un consum que té una celebració especial, la castanyada, festa popular que es celebra el dia de tots els Sants. L’evolució d’aquest costumisme ha anat associant conceptes i la castanya ha anat trobant importants aliats: els panellets, els moniatos i el vi moscatell o la mistela.

La tradició arrenca a molts pobles quan el dia de Tots Sants i al cafè, punt de reunió de la feligresia, les taules estaven generosament servides amb plats de castanyes i porrons de vi, que afavorien una castanyada col·lectiva i les relacions entre veïns.

I la figura de la castanyera, que neix a finals del segle XVIII i personatge omnipresent fins fa uns anys en ciutats i pobles, amb els seus petits posats de castanyes rostides, visibles fins a dates pròximes al Nadal. Tota una personalitat que durant els nostres passejos, amb els seus cucurulls de paper de diari replets de castanyes, ens ajudaven a combatre el fred (quan no érem immersos en l’actual canvi climàtic) i de passada a distreure l’estómac.

Actualment, aquesta tradició es concentra en castanyades populars, festes o convocatòries gastronòmiques com és el cas del restaurant Sumoll, que ha preparat un menú especial per a l’ocasió. Per treure’t “les castanyes del foc” i solucionar-te l’escapada del cap de setmana.

El consum de castanyes afavoreix les persones que tenen molt en compte la dieta. Tenen bones notícies: la castanya és saborosa, energètica, amb pocs greixos, pel que no engreixa, a més, combat l’anèmia i augmenta el colesterol bo, rebaixant el dolent. Respecte als panellets i el susdit colesterol, es pot fer una picada d’ull al sol, pecar una mica o menjar sol els pinyons.

Aquesta és la part lúdica/gastronòmica del dia de Tots Sants, que ja comença a rivalitzar amb el halloween americà. Ens ha envaït amb les seves llegendes, elements com la carbassa, el misteri, els personatges de la literatura de terror i moltes altres manifestacions.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers like this: