Identitat de la cuina catalana

Identitat de la cuina catalana

cocina catalana

La cuina catalana ha evolucionat amb les aportacions d’ibers, fenicis, grecs, romans, àrabs i jueus … I avui demostra una gran projecció a nivell internacional gràcies a l’interès que han mostrat en ella els grans xefs en els últims anys.

Malgrat aquest gran interès mostrat en els últims anys per mestres de la cuina, la veritat és que la cuina catalana és relativament poc coneguda i moltes vegades porta a confusió …

La gastronomia de Catalunya, si parlem en un sentit d’ubicació territorial, és gal-ibèrica i mediterrània; però, també compta amb tocs atlàntics i d’alta muntanya. La llengua juga un paper molt important aquí, ja que ha influït en la cuina catalana delimitant l’espai geogràfic, històric i cultural de aquesta singular gastronomia. S’amaga, per tant, després de cada plat la història d’una territori, una voluntat de ser.

Productes i ingredients

La pasta és un ingredient molt important amb gran presència a la cuina catalana, que mostra solucions d’elaboració molt originals i característiques. Coques, coques i un ús realment creatiu de la farina és habitual en la gastronomia de Catalunya.

Si parlem de llegums, les mongetes cobren protagonisme, encara que també es troben molt presents els cigrons i les llenties.

L’arròs és un ingredient definitori … I si parlem de productes populars a la cuina de Catalunya, hem de parlar de patates i naps; però també de cols, pastanagues, bledes, espinacs, coliflors, carxofes, xirivies, porros, faves pèsols, albergínies, cebes i alls.

No hem d’oblidar, la importància que la fruita fresca i seca té en la cuina catalana, present com a guarnició i també com a acompanyament o per fer salses i picades.

Quant a carns, el xai és la carn tradicional. No obstant això, Catalunya gaudeix d’una carn de cert renom, com la vedella dels Pirineus. Actualment, en zones de muntanya, es cria poltre. El corral inclou els pollastres, els ànecs i les oques. Conills, galls dindis o pintades completen el panorama. El porc és omnipresent a la cuina catalana i és la base d’alguns dels millors i més variats embotits d’Europa.

Una cuina no es diferencia només pels productes i ingredients que utilitzi en els seus plats, sinó pel gust, l’harmonia, les tècniques i els procedimentsd’elaboració. I en aquest sentit, la cuina tastada compta amb diversestècniques i recursos amb accent propi que van des de la més simples fins a les més sofisticades, potser és això el que permet que grans xefs mirin cap a ella amb intenció de projecció internacional.
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers like this: