Diferències entre cava i xampany

Diferències entre cava i xampany

champagne

El xampany, tot i ser el més car, és el vi escumós més venut a tot el món. I el cava, en els seus inicis, només es considerava una imitació del xampany elaborat amb chardonnay i pinot noir. Però la utilització de les tres varietats autòctones (xarel·lo, graellada i macabeu), va atorgar al cava una personalitat que el fa únic. A dia d’avui, hi ha caves que s’elaboren de manera exclusiva amb chardonnay i pinot noir; i si no fos perquè aquestes raïms creixen el mediterrani català, el que oferirien seria més semblant a un xampany que a un cava.

El xampany s’elabora amb tres tipus de raïm: chardonnay, pinot noir i pinot mauenier.
Josep Reventós va ser el primer a elaborar un vi escumós similar al champagne, però la veritat és que no va tenir molt èxit. Però això va servir d’inspiració al seu fill, Manuel Reventós, per utilitzar les tres varietats de raïm autòctones: xarel·lo, graellada i macabeu i així va crear el primer vi escumós amb segell català i personalitat pròpia.

Les tres varietats de raïm autòctones són raïms blancs que creixen al assolellat mediterrani català. I és això el que li atorga aquest particular sabor que, portat al cava, fa que no tingui aquesta marcada i característica acidesa del xampany.

La diferència entre el cava i el xampany no és només qüestió de qualitat, és també de ideantidad. Catalunya no pot presumir de fer un gran chardonnay, però això s’ha aconseguit en moltes altres zones; del que sí pot presumir és d’un producte diferent i amb identitat pròpia que no es fa en cap altre lloc.

Tu amb què brindes, amb cava o amb xampany?

Tags:
,
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers like this: