La xocolata, plaer dels déus

La xocolata, plaer dels déus

chocolate L'Auca

El descobriment d’Amèrica va implicar el coneixement de molts productes que a Europa eren desconeguts i que actualment formen part dels nostres costums alimentaris, patata, blat de moro, mongetes, tomàquet, vainilla… i el cacau, matèria primera de la xocolata, tots formen part de la important aportació gastronòmica des que Colom trepitgés terra Americana.

La prima línia entre la llegenda i la història és present al voltant de la xocolata, el seu origen i significat es manifesta a Amèrica Central al voltant de les cultures asteca i maia, on el cacau era moneda de canvi fins que algú va tenir la brillant idea de triturar-lo, barrejar-lo amb aigua i donar origen a la primigènia xocolata amarga. Existeixen llegendes que atorguen al cacau el privilegi de beguda dels déus, amargor de sofriments de princeses i premi del seu consum als homes per l’amor i fidelitat de l’esposa de Quetzalcóatl, el déu bondadós dels asteques. El seu homònim maia, Ek-Chuah, va ser considerat el patró del cacau i els cultivadors del fruit celebraven una cerimònia especial en el seu honor per guanyar-se les seves prebendes.

Ja des de l’inici del seu consum en occident, l’alta societat prenia la xocolata en reunions socials palatines i les dames de la cort complimentaven les seves convidades amb una tassa de cacau acompanyada de dolços. Un gran salt fins als nostres dies ens mostra una evolució cap a un aspectes més transcendentals que es manifesten quan, per l’excusa tinc ansietat, ataquem la peça de xocolata que tenim per casa. En aquest estat, quan ningú no t’entén, la xocolata està allà, és més barat que una teràpia per aconseguir un estat d’eufòria i benestar emocional i si no, ens posem transcendentals i prenem com nostra la frase de Tom Hanks a Forrest Gump: La vida és com una capsa de bombons, mai no saps el que et tocarà. Mai no trobarem una excusa per no menjar xocolata, la temptació sempre serà present per gaudir d’algunes de les seves excel·lències:

Sabor: Dolç i de vegades amarg, estimula els sentits per la seva textura i aroma. Impregna el paladar, els laterals de la boca i la llengua, mentre es fon i gaudim del seu persistent sabor.

Plaer: Un component del cacau, la feniletilamina, és el causant que ens perdem en el seu consum i aconseguim que el nostre cervell transmeti una sensació agradable.

Autoestima: L’hàbit del consum de xocolata, és la nostra salvació i refugi per ressorgir quan una cosa negativa ens domina.

Benestar: La xocolata és un alliberador natural d’endorfines, per això ens sentim bé en consumir-lo.

Salut: Els científics han demostrat els seus beneficis en factors de risc cardiovascular.

Varietats: negre amb els seus diferents percentatges de cacau, blanc, amb llet, amb fruites, sense sucre, bombons, barretes, xocolatines, en pols, amb galetes

Textura: L’univers de les receptes i combinacions amb què ens meravellen els xefs, ens inciten a pecar contínuament.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers like this: