Fem un vermut?

Fem un vermut?

vermut sumoll

Una de les tradicions més arrelades a Catalunya és l’hora del vermut. Significa l’avantsala del dinar, que obre la gana  i compta amb la participació d’il·lustres personatges com les escopinyes en salsa, olives farcides, patates fregides,…, convenientment acompanyats d’un vermut amb sifó, una cervesa o un vas de vi.

I si és possible en una terrassa, gaudint del sol d’un dia primaveral o a cobert si la calor estival prem, sempre marcat per la nostra despreocupació, amb l’horari del dinar marcat pel run run estomacal, al que podem obsequiar amb llaminadures gastronòmiques que res han d’envejar a plats elaborats. De fet, moltes vegades tenim més gana practicant el vermut que amb un menja a l’ús.

En els seus orígens el vermut estava associat al vi i els complements gastronòmics van venir segles més tard. Una vegada més, la Mediterrània sembla ser el proveïdor original, de la mà del metge grec Hipòcrates, qui va macerar vi amb flors d’absenta i fulls de díctamo per estimular la gana i l’ànim, creant la “DO”vinium hipocraticum.

Els vins, herbes i espècies van seguir la seva associació i recorregut durant l’imperi romà, cedint el llegat primer als alquimistes medievals que els van adoptar per a remeis curatius, després a la cort Real de Bavariaque va denominar a aquests vins com a wermut i posteriorment a la cort francesa que va adoptar la versió vermouth .

L’esplendor s’inicia al segle XVII de la mà de l’italià Antonio Benedetto Carpano, considerat pels tractadistes i erudits com el dinamitzador de l’adaptació italiana del vermut, suposadament després de la inspiració d’algun viatge aBavaria. Va etiquetar el seu producte amb el nom Carpano i la seva botiga es va transformar ràpidament en un dels salons més visitats per l’aristocràcia i els artistes torinesos.

Aquesta festa i tradició del vermut es manifesta al restaurant Sumoll que a partir del mes d’abril, recupera l’esperit del vermut de tota la vida, una combinació equilibrada per a qualsevol desplaçament que realitzem per La Granada, localitat pròxima a Vilafranca del Penedés.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers like this: