“Dibuixa Els 4Gats”, una iniciativa amb l’escola d’art Davinci

“Dibuixa Els 4Gats”, una iniciativa amb l’escola d’art Davinci

Lola Ballbé

Parlar de Els 4Gats com a centre de conspiració dels artistes modernistes de referència és un secret a veus. I, pel que sembla, la cosa contínua un segle més tard. El què ha passat els darrers dies és que, alumnes de l’escola d’art Davinci, s’han col·lat a l’establiment del carrer Montsió, per a dibuixar alguns dels seus racons. “Dibuixa Els 4Gats” és l’exposició que recull les propostes creatives penjades a la Sala Gran, la mateixa que Picasso va fer la seva primera exposició, fins al 10 de març.

Lola Ballbé, directora de l’escola, va començar els seus estudis de Belles Arts al voltant dels anys setanta mentre estudiava ceràmica. Un cop finalitzats, va donar classes a un Ateneu i, tal com m’explica ella mateixa, “van ser uns anys que em van ajudar a agafar experiència, a conèixer tot tipus de gent i a seguir pintant”. Després, quan la ceràmica va perdre pes a la seva vida, entra en un projecte de venda d’obres a Europa en el que va tenir molt d’èxit. Finalment, l’any 96 és quan ingressa com a ajudant a l’escola Davinci fins que, a poc a poc, quan es va jubilar el que llavors era el seu director, Pere Cara, agafa la direcció de l’escola.

Molt involucrada des del primer moment amb l’organització de l’exposició, la Lola desprèn molta força i seguretat. La seva energia es mostra en cada paraula que articula i la sensibilitat especial d’un artista es percep. Em cito amb ella a la petita biblioteca de l’escola, que, pel seu aspecte, em fa pensar que hi ha el mateix mobiliari d’ençà que es va fundar. Una habitació antiga, però molt entranyable i acollidora, plena de llibres de tots els corrents i artistes haguts i per haver-hi.  

Bon dia Lola, com entens la creativitat en el món de l’art?

Entenc que la creativitat hi és en tots els àmbits professionals, crec que tothom pot donar-li una percepció diferent de la seva feina. Potser la diferència amb el món de l’art és que la creativitat en aquest sentit és un plus que va més lligada a la creació de la imatge única i personal.     

I, aleshores, què fa l’artista?

Crea un llenguatge especial, un llenguatge visual, un llenguatge que intenta transmetre a través de la llum, del color, de les formes, alguna cosa que va més enllà del que està establert. A partir d’aquí, ens trobem que l’artista dóna una mirada diferent de la realitat.

Com ha estat l’experiència de col·laborar amb Els 4Gats?

Quan arriba la proposta als alumnes, s’ho van prendre amb moltes ganes, ja que és reconegut que Els 4Gats és un establiment molt emblemàtic. També ha estat un esforç de selecció, de pensar molt bé què dibuixar, perquè no perdés l’encant que té l’establiment. Una mirada amable, anar allà i deixar-se influenciar per l’atmosfera. 

Quina ha estat la dificultat més gran?

La inseguretat a l’hora de seleccionar la composició, però això és una cosa natural dintre de la mateixa formació. Aquí el meu paper ha estat el de donar seguretat i animar-los. També s’ha d’entendre que alguns dels artistes que exposen no són professionals, amb el qual tots els seus dubtes s’han anat resolent d’una manera natural.

Aquesta exposició entra dintre de les diverses iniciatives que promou Els 4Gats per a la divulgació de la cultura en els diferents àmbits i apropar-la als seus visitants.

Escola Davinci

 

By Raquel Rabadán

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers like this: