4Gats, un restaurant centenari molt viu.

4Gats, un restaurant centenari molt viu.

4 Gats, restaurante centenario

Ahir vam deixar enrere nostre 115 aniversaris. Amb nostàlgia, però amb la il·lusió de seguir els 116 mantenint el llegat dels qui van afavorir l’obertura del restaurant. Avui els denominaríem emprenedors i amb aquest esperit iniciem el nostre nou aniversari.

L’esperit emprenedor es va iniciar quan Pere Romeu i els pintors Santiago RusiñolRamón Casas i Miquel Utrillo van insistir Josep Puig i Cadafalch per obrir els 4 Gatsals baixos de la Casa Martí del carrer Montsió. No eren conscients de la trajectòria històrica de la seva obra ni de la de 4 Gats i el seu important llegat pictòric i artístic perdura 116 anys després.

L’efervescència del modernisme es va forjar el 12 de juny de 1897, dia en el qual 4 Gats va obrir les seves portes.

Josep Puig i Cadafalch amb 28 anys i en ple desenvolupament de la seva carrera professional com a arquitecte, havia construït la Casa Martí amb una clara inspiració del gòtic europeu. Destacava pels grans finestrals amb vidre policromat i acabat de maó, amb l’exterior dominat per les escultures d’Eusebi Arnau, ferros forjats deManuel Ballarín i l’estàtua de San José de g. Llimona, que va ser destruïda l’any 1936.

Embrancat en molts projectes, destacava un edifici al que volia denominar “la Casa de les Punxes”, aplicant un estil medieval i elements que recordessin al gòtic, presidit per sis torres coronades amb agulles de forma cònica. Enredat amb aquest, definia la seva idea de la casa Amatller del Paseo de Gracia, que havia de rivalitzar amb la casa Batlló de Gaudí.

Però el que més l’entonava era la iniciativa d’Els Quatre Gats. La seva relació amb els pintors era especial i en un dels seus moments d’inspiració sense pinzells, li parlaven de crear un cabaret basat en el Chat Noir de París, com a punt de reunió del talent cultural d’aquells dies i centre ideològic de l’avantguarda cultural. Tan entusiasmats estaven, que Ramón Casas ja estava amb els esbossos d’un quadre magne que presidís el local, representant l’al·legoria d’una bicicleta tàndem que plasmés la “germanor” i complicitat de tots ells.

Un torrent d’idees d’un grup d’intel·lectuals amb molta força creativa, però pocs recursos econòmics, van convèncer dos il·lustres personatges de la burgesia catalana, Maties Ardèniz i Manuel Girona per fer-se càrrec de la part crematística i atorgar el rectorat de la il·lustre universitat d’Els Quatre Gats a Pere Romeu.

Els ingredients ja eren en la cuina, l’eslògan “menjar i beure” definit i ara tocava crear la carta.

Des de l’obertura es va erigir en el centre neuràlgic de la cultura i l’art de l’època, i els seus impulsors van convertir Els Quatre gats en punt de reunió obligat per a bohemis i artistes: Gaudí, Joaquim Mir, Ricard Canals, Adolf Mas, Manolo Hugué, Pablo Picasso…, freqüentaven el local. En el cas de Picasso, el 1898 va realitzar la seva primera exposició individual de pintura al restaurant.

Més tard es va forjar l’importantíssim llegat cultural i artístic de cada un d’ells, que acompanyat per l’obra del modernisme, constitueixen el pilar de la projecció de la marca del restaurant 4 Gats, que des de fa més de 25 anys s’ha vingut difonent per molts països i s’ha configurat com obligat punt de visita en les seves estades a Barcelona.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers like this: